Wandelen en dan eten op de boerderij

Onder de naam ‘Noord-Nederland te voet’ organiseert Aaltine Steehouwer wandelingen door Groningen, Friesland en Drenthe. Ze brengt je langs plekken van vergeten historie, door het naakte akkerland, door bos en heide en bij boeren die met aandacht en zorg voor het land eerlijke biologische producten verbouwen.

Op 3 juli of 28 augustus kun je met Aaltine een bijzondere wandeling maken die eindigt op Eikemaheert met een 3-gangenmaaltijd gemaakt door de boerin. Uiteraard biologisch en met producten van de 3 boerderijen die je bezoekt.

De wandeling start beide data om 9.00 uur bij station Uithuizermeeden, vanwaar je al snel aankomt bij De Eemstuin, waar onze collega’s Liz en Jouke biologisch-dynamische groenten telen. Liz leidt je rond en vertelt over hun werkwijze en superspecials. Daarna wandel je het landbouwgebied in waar in de Middeleeuwen het riviertje de Fivel stroomde, je ziet wierden aan de horizon, je volgt een akkerrand, beklimt een wierdedorp en ziet in de verte de kerktoren van Loppersum. In Zeerijp bezoek je dorpsboerderij Riep, een kleinschalige biologische boerderij waar Nic en Elbrich werken met een gesloten kringloop. Elbrich legt uit waarom dit zo belangrijk voor hen is.

Na dit bezoek is het niet ver meer lopen naar Eikemaheert.

Op Eikemaheert nemen we een kijkje bij de gewassen, de leenvarkens, de fruittuin en de mooie kop-hals-rompboerderij. Vervolgens gaan we samen aan tafel – bij mooi weer buiten in de boomgaard, anders in de grote schuur.

Meer informatie en opgeven

Aaltine Steehouwer werkt als gecertificeerd ANVR-reisleidster, docente Spaans en ze heeft de IVN natuurgidsenopleiding gedaan. Zij wandelt graag en eet zoveel mogelijk biologische producten, omdat ze van mening is dat de natuur, die ons van voedsel voorziet, de basis van ons bestaan vormt. “Met de wandelingen die ik in Noord-Nederland aanbied, combineer ik het wandelen met mooie, lekkere biologische producten.”