Terugblik 2021

Tegen het einde van het jaar willen we tijd nemen om terug te blikken. Terugblikken op opnieuw een vreemd jaar van maatschappelijke onrust, onbehagen, ongeduld, lusteloosheid, stress en persconferenties.  Soms konden we niet naar de kapper en onze dag-agenda 2021 verkregen we op illegale wijze, want we wilden die niet via internet bestellen. We vergaderden online en volgden onze workshops tijdens de BioBeurs ook achter de pc. Ons raakte de crisis niet persoonlijk of in het werk, maar we voelden wel hoe teleurstellend de situatie soms voor anderen was. Het verdrietigste afgelopen jaar was dat ons opnieuw weer te veel lieve en bijzondere mensen zijn ontvallen; verliezen die ons flink hebben aangegrepen.

Ons leven valt samen met de ademhaling van het boerenbedrijf: de seizoenen, de kippen, de fruitbomen- en struiken, de gewassen, het weer, mogelijkheden en onmogelijkheden. Dag in, dag uit zijn we ermee bezig. Wij zijn dit jaar weer méér onze boerderij geworden. In meerdere opzichten was het een lastig jaar. De grote oogst van de Santana-appels was bedorven door de schurft. De vruchten konden niet of nauwelijks als handappel worden verkocht. Het was frustrerend om ze – vol met zwarte en grijze plekken – te moeten plukken en bewaren voor verwerking. De aardappels groeiden beroerd en waren door de keihard geworden klei haast niet te oogsten. De bloemen kwamen aanvankelijk niet op, werden overgezaaid en bloeiden ruim een maand later dan andere jaren. De kippen kwamen onvoldoende op gewicht.

Gelukkig waren er prachtige dagen. We werden bedolven onder mensen die ons spontaan kwamen helpen: te veel om hier te noemen, maar we willen Univé hier wel noemen. Een team van de buitendienst kwam op herhaling tijdens de appeloogst. Er stonden weer eens schoven op het land, gehokt voor de oogstdag in Stedum. Doggerland Craft Cider hielp ons een goede bestemming te vinden voor appels die overbleven na het sap persen. Een vriendin schoot een onwaarschijnlijk mooie fotoreportage als eindopdracht voor haar foto-opleiding. Het erwtje Wonder van Scheemda kwam op RTV Noord en onderging een leuke publiekstest.  Onze vriend Ad bezorgde als het druk was bij de winkels en restaurants. We oogstten knoflook, bessen dat het een lieve lust was. We hebben gezellige uren beleefd met deelnemers en vrijwilligers van WerkPro Ewsum, op het voederbietenveld, in de knoflook en bij het oogsten van de Natyra-appels, die gelukkig wél prima zijn gelukt. Onze nieuwe vaste vakantiemedewerkers Derk is onmisbaar gebleken. Hij kent de boerderij al op zijn duimpje, werkt keihard en denkt heel goed mee. De samenwerking met Restaurant De Basiliek intensiveerde en chef Willem Bos ging zelfs een dag mee naar Leeuwarden ter promotie van ons erwtje Wonder van Scheemda.

Alle zeilen hebben we bij gezet. Floris Berkhout, Laurenshout en installatiebedrijf Kruidhof pakten het dak aan en restaureerden de dakgoot van het voorhuis. Het schilderwerk was voor ons: ‘s avonds na het landwerk tot aan de schemering op de steiger: schuren, grondverf, schuren, grondverf, schuren, laklaag – er is immers geen schilder meer te krijgen. Piet maakte eigenhandig een bedrijfsdouche- en toilet, de gracht is uitgebaggerd, we hosten weer een buurtBBQ en de winkel was regelmatig open.

Te veel om op te noemen. Maar wat blijft er bij ons hangen? Dat is zeker de voldoening dat de boerderij een mooiere plek wordt, waar ook klein leven welkom is en die soms enorm geeft, dit jaar bijvoorbeeld bessen, kruisbessen en een o zo mooie Natyra-appeloogst.  Maar vooral zijn het de mensen om ons heen. Mensen die hier logeren, mensen die helpen of die komen informeren hoe het met ons gaat. Steeds weer, terwijl wij steeds meer op de boerderij blijven. Mensen met wie we samenwerken, mensen die onze producten kopen. Wij zijn dankbaar en blij met hun vrijgevigheid, interesse en ook met de verhalen die zij óns vertellen. We hopen dat we met gastvrijheid, aandacht, goede producten en een fijne sfeer voldoende kunnen teruggeven.

Wij wensen iedereen een nieuw jaar toe met nieuwe kansen, een vredig gemoed, rust in het hoofd en ruimte in het hart!

Foto’s: Inge Huizenga en Annet Eveleens (appels)