Eikemaheert heeft 3 kleine biologische appelboomgaarden, die samen een kleine 2 hectare beslaan, verdeeld over drie kippenuitlopen. In de derde uitloop is daarnaast kleinfruit geplant (pruimen, rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen). De fruitgaarden hebben een meerdere doelen: beschutting en een prettige omgeving bieden aan de kippen, verse & gezonde biologische vruchten kunnen aanbieden op de boerderij en ons helpen aan de nodige inkomsten. Alle appels worden gebruikt: als handappel of in heerlijk appelsap.

Foto boven: Monika Balu / foto onder: Eikemaheert Foto boven: Annet Eveleens / foto onder: Eikemaheert

 

Wij telen 5 rassen appels:

  • Alkmene (zomerappel – hard, stevig, fris en zoet)
  • Santana (herfstappel – sappig, friszuur)
  • Natyra (winter/voorjaarsappel – hard, sappig, met wijnbalaroma)
  • Freya (idem), in 2021 aangeplant
  • Rode van Boskoop – een reinette, heerlijk voor moes etc (aanplant 2021)

Biodiversiteit

We stimuleren in en rond de boomgaarden de biodiversiteit. Tussen de boomsingels rondom de boomgaarden staan bolgewasjes, kruiden en op open plekken hier en daar een  kweepeer, peer, druif, oude meidoorn, berk of knotwilg. Tussenin zaaien we bloemen. Door zo vroeg, zo veelzijdig en zo lang mogelijk bloei te creëren, is er ook vroeg in het voorjaar voedsel voor insecten. Hommels, wilde bijen en zweefvliegen bestuiven het fruit; lieveheersbeestjes eten luizen. We willen graag nog wat meer vogels, zoals mezen, die ook rupsen kunnen eten.

Alles heeft zijn prijs

Zo hopen we de boomgaard robuust en gezond te houden al weten we dat dit geen garantie is. Zo snoepen reeën van de bloemknoppen, knagen woelmuizen aan boomwortels, pikken vogels in plukrijpe appels, zijn lieveheersbeestjes vaak te laat bij het bestrijden van luizen, boort de fruitmot lelijke gaten er altijd en ga zo maar door. Dat hoort bij natuurinclusief boeren en daarom betaal je wat meer voor onze producten. Fruit met motteneitjes gaan naar de kippen, en van alleen optisch aangetast fruit laten we heerlijk sap persen.

Onze appels gaan naar de groothandel, maar zijn tot februari ook lokaal verkrijgbaar bij: