Eikemaheert plaatst 2 windmolens

Sinds dinsdag 31 juli staan er twee windmolens bij de boomgaard van Eikemaheert. Het zijn de inmiddels wel vertrouwde kleine windmolentjes van EAZ Wind, een Gronings jong bedrijf dat enorm aan de weg timmert. Dankzij E.A.Z. Wind wekken steeds meer bedrijven en nu ook bewoners zelf hun energie op.

Eén molen voorziet in de stroombehoefte van onze biologische kippenschuur (het hoofdgebouw is al voorzien van zonnepanelen). De stroom is nodig voor verlichting, ventilatie, de pomp voor het drinkwater, de voervijzels en het computersysteem. De verwarming van de kippenschuur draait grotendeels op houtsnippers. We gebruiken nu nog een gaskachel als standby, maar denken na over elektrische kachels.

De andere molen is geplaatst voor de Lopster Energie Coöperatie (Lopec), waarvan wij zelf ook lid zijn. Toen de coöperatie bij haar oprichting zocht naar een dak voor 200 zonnepanelen, boden wij het schuurdak van de boerderij aan. Omdat het dak niet 100% zeker het gewicht kon dragen, is dat niet doorgegaan. Dakdekkersbedrijf Berkhout & Co heeft toen de panelen een plek kunnen geven.

Omdat we willen bijdragen aan verduurzaming van de energievoorziening van Loppersum, kern in het aardbevingsgebied, hebben we toen ruimte geboden aan een of twee windmolens voor Lopec. Vanwege de regelgeving is het nu bij één molen gebleven. Maar het doet ons goed dat inwoners van en rond Loppersum, als zij willen, zelf hun energie kunnen opwekken, net als wij zelf doen.

Onze molen gaat pas op 1 oktober draaien, die van Lopec op 31 juli. Wij maken gebruik van de zogenoemde SDE-subsidie. Die subsidie vergoedt het verschil tussen de relatief lage kostprijs van grijze energie en de relatief hoge kostprijs van groene energie over een periode vijftien jaar. Vanwege de snelle plaatsing van de windmolens kunnen we nog niet aan de gang, want dan riskeren we een boete van 1500 euro. We wachten geduldig, ambtelijke molens kunnen niet harder draaien dan ze doen.

We zijn opgetogen over de samenwerking met Lopec en met E.A.Z. Wind, een bedrijf dat alles geregeld heeft, tot en met de vergunningen. Het proces ging supersnel en liep gesmeerd. Alleen hebben de mannen die het graaf- en installatiewerk moesten doen het erg voor hun kiezen gehad. Niet alleen door de warmte, maar ook door een groepje bijen, dat achter was gebleven nadat de imker de kasten had verwijderd. Die hadden precies op de plek gestaan waar onze molen werd geplaatst. De bijen moesten met koud water rustig gehouden worden.