Eikemaheert heeft een verloren erwtje geadopteerd en terug gekweekt: het Wonder van Scheemda. De erwt is een superzoete doperwt, die ook gedroogd heerlijk is in soepen en stoofschotels. De erwtensmaak is beter dan die van de groene erwt of de spliterwt. In 2018 is de droogerwt in kleine oplages te koop. Ingrid Oyevaar uit Warffum heeft een minidocumentaire over de teelt van het erwtje gemaakt.

Gebruik

Erwten vormen een goede bron van eiwitten. Wie minder vlees wil eten kan terugvallen op bonen en erwten als plantaardige bron van eiwit. Erwten en bonen hebben de capaciteit om stikstof uit de lucht in de bodem te brengen en er zelf eiwitten uit op te bouwen.

Week de erwt minimaal 4 uur in ruim water, liefst wat langer. 100 gram droge erwt levert ongeveer 240 gram geweekt product. Gebruik de erwt in stoofschotels, soepen of als bijgerecht. Vervang kikkererwten eens door dit Nederlandse peulvruchtje. Als een recept 400 gram uitgelekte kikkererwten uit blik voorschrijft, zet dan 170 gram Wonder van Scheemda te weken en giet dat later af.

Achtergrond

Het Wonder van Scheemda is een doperwtje dat in de jaren ’20 en ’30 op de markt kwam als stamdoperwt. Zaadbedrijf Zwaan en De Wiljes in het Groningse Scheemda bracht het erwtje op de markt. Later is het verdwenen. Ruurd Walrecht van De Oerakker heeft zaden teruggevonden en bewaard. Via voormalig bestuurslid van de stichting, Ariën Baken,  hebben wij wat zaden gekregen, die we op onze akkers hebben vermeerderd. We telen de erwtjes samen met tarwe, waar de plantjes zich kunnen vastgrijpen, zodat ze niet gaan liggen. We telen ze akkerbouwmatig, oogsten ze gedroogd en schonen ze uit. Lees meer over oude soorten en het erwtje in een interview met Ariën Baken.

Genetische diversiteit: waarom belangrijk?

Het zaad dat nu in land- en tuinbouw wordt gebruikt is veredeld op opbrengst, smaak en andere eigenschappen belangrijk voor de teeltzekerheid. Maar daardoor verdwijnt de biodiversiteit. Stichting De Oerakker spreekt zelfs van genetische erosie. Het brede arsenaal aan genetische eigenschappen dat in al die rasjes zat versmalt. Dat is jammer, omdat allerlei smaken en eigenschappen verdwijnen. Diversiteit is ook van invloed op inhoudsstoffen die in groenten zitten. En genetische variatie blijft nodig voor de toekomst om zaad te verdelen als de omstandigheden, bijvoorbeeld het klimaat, dat vragen.

Recept van de boer

Boer Piet heeft in 2018 meegedongen naar het wereldkampioenschap snert koken (Groningen, 2018). De man op de foto is overigens de ‘buurman’ van Piet tijdens het snert koken, ex-voetballer Henk de Haan.

Recept Wondersoep van Piet: veganistische erwtensoep

Nodig: voor 1 liter soep

  • 1 ons Wonder van Scheemda
  • 1 aardappel
  • 1 selderijstengel
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1  plak selderijknol
  • peper, zout, pimentón de la vera, olijfolie

Wel de erwten in een halve liter water, 4-8 uur. Snij de groenten, maar hou een halve plak van de knolselderij achter. Voeg de gesneden groenten toe aan de erwten in het welwater en breng het geheel aan de kook. Als het kookt het vuur temperen en zachtjes aan de kook houden, minimaal een uur en liever wat langer. Haal er na afloop een paar eetlepels erwten uit, en maak de rest van de soep met een staafmixer fijn, maar niet tè fijn.Een paar lepels van de erwten apart houden, rest van de soep met de staafmixer fijn maken, maar niet té fijn. breng daarna de soep op smaak met zout, peper en steeds hele kleine mespuntjes pimentón (die zeer pittig is). Voeg de achtergehouden erwtjes weer toe. Snij de rest van de selderijplak in blokjes en bak ze in een koekenpan snel krokant. Voeg de knolselderij bij het opdienen toe aan de soep.

Meer recepten voor groene erwten op www.peulvruchten.nl

Het Wonder van Scheemda is dit seizoen niet meer bij ons te koop, helaas. Het erwtje kunt u nog wel krijgen in de webshop van Wâldfarming. Henk Zuidema van Wâldfarming staat bovendien op vrijdag op de markt van Leeuwarden en op zaterdagen op de Grote Markt in Groningen. In Amsterdam is het erwtje verkrijgbaar bij Broodbakkerij Ex, Waddenweg 8, 1025 PV, zolang de voorraad strekt uiteraard!