Boomgaard is geplant

Op woensdag 17 januari kregen we uit het Limburgse Baarlo onze 3.000 biologische Santana-laagstamboompjes geleverd. We hadden al biologische champost (compost van een champignonnenkwekerij) op het erf liggen. Daarin hebben we de boompjes voorlopig even ingekuild. De temperatuur was wel erg hoog, het stoomde dat het een lieve lust was.

Ingekuilde boompjes in champost: FOUT!

Beginnersfout

Al de volgende dag bleek dat dit fout was. We waren op de BioBeurs en ontmoetten er natuurlijk fruittelers. ‘Nee, die moeten er direct uit, véél te scherp, die champost voor de wortels.’

Hulptroepen

Hoe bewaar je ze dan toch in vredesnaam? Onder een kleed op een wagen, ried een collega aan. Maar dat we vaart moesten maken, was nu eens en temeer duidelijk: de wortels mochten immers niet uitdrogen. We hadden woensdag en vrijdag eens wat geprobeerd en bleken hooguit 200 boompjes per dag te doen. Nu hadden zich in de loop van de tijd wel wat mensen bij ons gemeld: ‘Ik wil wel helpen met planten.’ We gingen er niet van uit dat dat allemaal ook echt zou lukken, maar zijn gaan bellen en facebooken en mailen. En wat bleek: bijna iedereen wilde komen: 1 dag, 2 dagen, iemand meenemen, een hele week komen. Een vriendin kwam cateren, een ander kwam aanbinden, een groep van zorgboerderoij De Olle Bongerd kwam zelfs met 6 man opdagen en wisten een enorm tempo te maken.

Vleugels krijgen

We kregen vleugels met elkaar. Iedereen paste in ons team, iedereen voelde zich verantwoordelijk, vanzelf bleek wat elk het beste lag: boompjes klaarmaken en vervoeren, planten, aanbinden, toch nog ontbrekende bamboestokken ophangen… In twee weken tijd waren Piet en ik maar 3 dagen alleen aan het werk. Het waren de mooiste 2 weken die we tot nu toe op de boerderij hebben gehad: doorgaan en vorderen en het ondertussen ook nog ‘stik’gezellig hebben. Dit is ons ideaal. Bedankt Lieke, Martin, Floris, de Olle Bongerd (Klaas, Jessy, Niels, Jeroen, Hendrik Jan, Annette), Marian, Aukje, Stefan, Ali, Siegrid, Ron, Bert en Marja.

En nu ‘rust’ in de appelhof

De boompjes zaten er na 2 weken puik in, net vóór de vorst. Vorige week hebben we de champost op de boomstroken gebracht. Nu nog hier en daar wat takken uitbuigen en wat slechte boompjes snoeien om er betere vorm in te krijgen. En dan zien wat er gebeurt. Woensdag de voorlichter van Delphi erbij en dan zijn we echt fruitteler op Eikemaheert!

Boompjes uit de netten halen en beschermnetjes (tegen hazen) er om doen.
Floris, Piet en Angela
Het team van de Olle Bongerd en Martin
Koffie en even weer warm worden

 

 

 

 

 

 

 

Vervoeren van de boompjes ging gewoon met een karretje
En dat karretje is multifunctioneel: zie Martin met bamboestokken
Een mooie ochtend met dauw
En een koude ochtend met sneeuw