Noord-Afrikaanse kip van Trudy

Trudy stuurde als tweede een recept in, geïnspireerd door de Libanese keuken en veel eigen fantasie.

Nodig

  •  1 biokip van Eikemaheert (ca. 1,5 kg)
  •  4 eetlepels olijfolie
  •  1 biologische citroen
  •  2 kleine blikjes tomatenpuree
  •  tube harissa (verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels)
  •  ras el hanout (kruidenmengsel, idem)
  • zout naar smaak

Bereiding

  • Zet een braadslee in de oven en verwarm die op 200 graden.
  • Meng in een kommetje de tomatenpuree met olie, zout (naar smaak), 3 knepen harissa en naar smaak wat ras el hanout.
  • Dep de kip droog met keukenpapier. Wrijf de buikholte in met zout.
  • Pak een puntje van het vel op de borst en trek dat voorzichtig omhoog. Steek een klein theelepeltje met de bolvormige kant naar boven tussen het vlees en het vel en maak het vel voorzichtig los. Breng dan met het lepeltje het grootste deel van het smeerseltje van zout, olie en kruiden onder de huid. Trek het vel zo goed mogelijk weer naar beneden zodat alle vlees bedekt wordt.
  • Snij de citroen doormidden en doe die in de buikholte.
  • Snij de poten, zowel de drumsticks als de dijen, met een klein mesje wat in – dan worden die sneller gaar (anders is het borstvlees al droog terwijl de poten nog niet gaar zijn). Wrijf deze piepkleine inkepingen en het vel in met de rest van het kruidenmengsel.
  • Neem de braadslee uit de oven en leg de kip erin met de borst naar beneden. Zet 5 minuten terug in de oven, en draai hem dan op de andere borstkant. Weer 5 minuten bakken, dan de kip helemaal omdraaien. Braad ‘m zo een uur.
  • Tijdens het uur braden wel af en toe controleren, want het vel mag niet te donker worden.
  • Zo komt hij prachtig gaar en mooi goudgeel knapperig uit de oven.

Opmerkingen

Als de braadpan groot genoeg is kunnen er om de kip heen wat aardappeltje mee. Die komen er even prachtig en verrukkelijk uit. Deze kip is werkelijk prachtig en van de restanten maak je dan weer een Arabisch soepje.

Trudy DeHue, februari 2018